01

Distinguished Gentlemenís Ride 2016 (Amsterdam)

DGR Amsterdam 2016

Robin  |   2 oktober 2016

Een verslag van de DGR 2016 in Amsterdam door Robin

Zondag 25 september was het weer zover: The Distinguished Gentleman’s Ride.

Vorig jaar was de eerste keer dat Mike en ik mee hebben gereden in Amsterdam. Toen hebben wij het als een zeer toffe dag ervaren waarbij het ons opviel dat het wel een redelijke georganiseerde chaos was! (Voor de duidelijkheid: daarmee bedoel ik het rijgedrag van sommige “Gentlemen” en zeker niet de organisatie die er achter zit!)

Enfin, we reden toen met ruim 300 motoren en dat zonder enige support van politie om alles in goede banen te leiden. Eerlijk gezegd maakten wij ons daarom wel een beetje zorgen voor dit jaar. De verwachting was dat er namelijk nu zo’n 500 motoren mee zouden rijden. (het werden er een ‘paar’ meer)  Naar ons idee kun je dat niet meer in 1 groep laten rijden zonder goede begeleiding.

Goed, we besloten toch om mee te gaan rijden. Vorig jaar verzamelden we bij Biker Outfit in Amsterdam Noord. Hartstikke leuk! Maar dit jaar wilden we dan voor een andere locatie kiezen. Het werd onze favorite shop in Amsterdam, Rusty Gold Motorshop.

Alles in kannen en kruiken zou je zeggen. Totdat ik opeens een berichtje van Arne Toonen kreeg, de hoofdorganisator van de DGR in Amsterdam. Of ik niet zou willen helpen met de rit en of ik nog wat TTCers wist die ook mee wilden rijden en begeleiden. Ik was zeker van de partij en ik wist Thierry Tronquit Prats (a.k.a. Mister T) daarin mee te krijgen. Gezellig!

En wat hield het helpen dan in? Nou, wij zouden als ‘Marshals’ meerijden om iedereen waar nodig de weg te wijzen en te begeleiden. We zouden dan zaterdag de rit al voorrijden zodat wij de route kennen en gelijk de wegbewijzering ophangen. En dan zondag de echte rit rijden.

Door dit verhaal werd het wel even anders m.b.t. het verzamelen bij Rusty Gold Motorshop. Nou ja, dan maar verzamelen ter plaatse en in het najaar maar weer eens een etentje organiseren bij Zoran (jazeker! maar daarover later meer). Achteraf kwam het goed uit aangezien Zoran, de eigenaar van Rusty Gold, zelf ook de DGR ging rijden en de shop had gesloten die zondag.

En daar was dan eindelijk het DGR weekend. Zaterdagochtend verzamelden we al met 6 motoren en een zijspan combinatie bij Pllek in Amsterdam Noord. We deelden onszelf in de teams “Links”, “Rechts” en “Rechtdoor” en vertrokken om de rit voor te rijden. Gedurende de rit was het dan de bedoeling dat elk team (ik zat bij team “rechts”) bij, in mijn geval afslagen naar rechts, zou stoppen om dan een bordje aan een lantaarnpaal, verkeersbord of slapende bejaarde zou hangen. Dikke pret kan ik jullie zeggen! Vooral ook omdat Mike, een van de organisatoren van de DGR, met z’n zijspan combinatie dwars door Amsterdam moest en soms wat lastig aan de kant kon. Met een grijns van oor tot oor reed ik die middag naar huis.

Toen de dag zelf. Ongelooflijk hoeveel rijders er waren gekomen. Uiteindelijk hebben er zo rond de 600 (!)  motoren deelgenomen. En jongens, wat was de sfeer goed!

Ik blijf van mening dat het echt nodig is om dit te begeleiden met ‘Marshals’ etc. Maar kijkende naar het gedrag van iedereen was het eigenlijk niet eens nodig. Het verliep zo relaxed! En wat was het indrukwekkend om tijdens het rijden op de dijk van Amsterdam naar Durgerdam/Monnickendam die hele rij motoren voor en achter je te zien. Maar daarvoor ook al, toen wij dwars door het centrum van Amsterdam reden. Mensen waren zo enthousiast langs de kant van de weg. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Iedereen stond te lachen en maakte foto’s. Echt heel tof om mee te maken en goed voor de bekendheid van dit goede doel natuurlijk!

Als founders/beheerders van de TTC weten Mike en ik als geen ander hoeveel tijd er gaat zitten in het organiseren van ‘iets’ naast je werk/gezin/sporten/etc. Dus bij deze wil ik toch echt even mijn Engels pet afnemen voor de heren organisatie van de DGR in Amsterdam. Alles was top geregeld en verliep in goede banen.

Volgend jaar zijn jullie er toch ook (weer) bij?

Natuurlijk nog even de cijfers.
Deelnemers: ongeveer 600
Tot. sponsor bedrag Amsterdam: € 51.070,-
Tot. sponsor bedrag Nederland: € 105.503,-

Daarnaast wil ik onze huisfotograaf Daantje van de Weijer en Foto Floor Stoop bedanken voor de foto's die wij hebben gebruikt bij dit artikel.

Laatste note: helaas waren er ook dit jaar weer veel te veel mensen die mee reden maar geen enkele sponsor geregeld hadden. Dit is naar onze mening niet bepaald het gedrag van een “Distinguished Gentleman/Woman”. Het betreft hier tenslotte een sponsor-rit. Sponsor dan i.i.g. jezelf.

Cheers,
- Robin -