01

Bonnie in de Harz

 Bonnie in de Harz

Mariele Preker  |  26 juli 2017

Na een bochtencursus op het politiecircuit Lelystad was het tijd voor een bergtraining in de Harz met mijn Bonneville T100 Black. Want wat is er leuker dan bochten rijden in de heuvels en bergen. Deze training wordt gegeven door Moto Sportivo van Marcel Steijger en mijn instructeur was Jan Schilder, fervent Thruxton rijder en TTC Friend.

Het feest begon in Hengelo op vrijdag ochtend. Om de Harz te bereiken moeten we eerst een stuk over de snelweg. Dan blijkt dat in een groep rijden voor diverse cursisten een nieuwe ervaring is. Toe gegeven motorrijden is een individuele aangelegenheid, maar rijden in een groep is toch een extra dimensie. Jan legt uit en rijdt voor om de groep als een geheel over de Autobahn te loodsen.

Verdeelt in drie groepen van zes met een eigen instructeur rijden we door het Exertal richting Goslar. De groepen zijn ingedeeld naar ervaring en rijvaardigheid van de cursisten. De eerste bochtenlijnen worden uitgezet en het schaven aan de kijktechniek kan beginnen. De weergoden zijn ons heel goed gezind, het is prima motorrij weer.

Vanuit Goslar rijden we de volgende twee dagen een rondrit van ongeveer 240 km door de mooie Harz. Mijn Bonnie is helemaal thuis in dit gebied. Heerlijk roffelend nemen we de korte en lange bochten. De bochten hoog aansnijden zodat je ver kunt kijken en zien. Zien hoe de weg verloopt en kijken naar het punt waar je de motor naar toe wilt sturen, zo kun je snel en strak de lijnen rijden. In de groep leren we met elkaar en van elkaar. Jan zet het spoor uit en wij volgen. Afwisselend rijden we zelf voor zodat je leert de weg te lezen, de bochten goed inschatten en de snelheid aan te passen.

De pauzestops zijn soms op heel aparte locaties, in kasteeltuinen en bij ruïnes met groots uitzicht. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om individueel de belevenissen en vorderingen qua rijtechnieken te bespreken. Altijd met veel humor en super leerzaam. Tijdens de ritten maakt Marcel flitsende actie foto’s. Na het ontbijt worden een paar basis technieken geoefend. Met een nieuwe motor of als je al lang je rijbewijs op zak hebt is dat best handig. Met Bonnie de remoefening en de reuze slalom gedaan. Kan nog verdomd lastig zijn om die pilonnen niet om ver te rijden. Over een band rijden met losse handen. Onder het motto daar waar je naar kijkt gaat de motor naar toe!

 De laatste dag is snel aan gebroken. Nog een heel stuk door het glooiende landschap en bochtentechnieken in de regen toepassen. Tijdens de laatste pauze stop krijgen we de certificaten uitgereikt. Het was een geweldig leerzaam weekend. Bonnie voelde zich zelfs thuis tussen de GS ‘en en toerbuffels, want bochten sturen op een Bonneville is een genot. Het gaat niet om vermogen maar om de rijtechniek en dat leer je uitstekend tijdens deze training! Hartelijk dank aan Moto Sportivo, Marcel Steijger voor de organisatie en Jan Schilder voor de onuitputtelijke instructie.

Mariele Preker

Bonneville T100 Black