Mike de Graeve / Amsterdam

Motor:Triumph Scrambler

beroep: Entrepeneur

Wanneer ben je begonnen met motorrijden (illegaal of legaal)?
Rond m’n 13e. 

Waarom?
Mijn vader had een autobedrijf aan huis. Er stonden altijd brommers en motoren etc. Heerlijk was dat!

Wat was je eerste motor?
Honda XL500, daarna al snel een XR500. Toen (1984) kon je hier en daar nog het bos in. 

Aan welke motor heb je de mooiste herinneringen?
Aan de HONDA CB 400 Four.

Waarom?
Dat was de eerste motor waar ik achterop zat bij mijn vader. Ik was denk ik net 8. Met diezelfde motor hebben we ooit een schuiver gemaakt in een flauwe bocht bij Hilversum in de buurt. Gelukkig niks ernstigs, we kwamen met wat schaafwonden thuis. Ik zal het gezicht van m’n moeder nooit vergeten. Ik heb de Honda nog steeds, m’n vader is helaas overleden. Je kunt de schaafplekken van die crash nog steeds zien op de zijkant van de valbeugel en op het motorblok. Uiteindelijk wil ik de HONDA helemaal laten opknappen of dit zelf gaan doen. In de oude staat terugbrengen en doorgeven aan mijn zoontje Max zou voor mij erg veel betekenen.

Waarom Triumph?
Toevallig eigenlijk. Ik twijfelde tussen een Ducati S4R of een Speed Triple. Het werd de S3. Maar toen ik later wat kleding ging kopen bij Roke zag ik een nieuwe Thruxton staan. Ik was op slag verliefd. Ik vond die Caferacer look zo mooi en ik hou van retro/vintage. Ik heb de S3 vrij snel daarna bij Blom motoren ingeruild voor een hele rauwe Thruxton. Tegenwoordig rij ik op een Scrambler en Hen Ernste (TTC) op mijn ex Thrux.

Ooit wisselen?
Ik sluit zeker niet uit dat ik ooit nog wissel van merk of type motor. Maar goed, ik vind Triumph een mooi en betrouwbaar merk dus ik zie het niet snel gebeuren. De Bonneville Black T-120 staat wel hoog op m’n lijstje trouwens.

Meriden of Hinckley?
Als ik een werkplaats zou hebben dan zou ik beiden zeggen. Maar nu ga ik voor zekerheid, dus Hinckley

Caferacer, scrambler, bobber, brattracker?
Qua looks vind ik een Caferacer heel gaaf. Maar qua rijcomfort ga ik voor de Scrambler. Dit is trouwens ook de reden dat ik de Thruxton heb ingeruild voor een Scrambler. Daarnaast ik heb in m’n jonge jaren heel veel off the road machines gereden. Ik was altijd opzoek naar bos- en zandpaden. Scrambler it is!

Wat zou je nooit kopen of waar zien we je nooit op rijden?
Zo’n driewieler, maar das ook geen motor….
Ik vind motoren gewoon leuk. Ik zou zelf niet snel een “grote” motor kopen. Een dikke Harley of Goldwing bijvoorbeeld. Ik zal ook nooit een Racer kopen das niks voor mij. Ik hou van opstappen en wegwezen.

Wat is je slechtste eigenschap op de weg?
Tja, die heb ik niet echt. Ik ben best wel saai en redelijk voorzichtig. Ik hou ook rekening met andere weggebruikers en heb eigenlijk nooit haast of bewijsdrang.

Aan welk weggedrag erger je je het meest?
Twijfelaars, haantejesgedrag en driewielers met zo’n Akrapovic uitlaat (lelijkste geluid ever!). Het zijn ook bepaalde types die op zo'n "Mauto" willen rijden.

Wat was je mooiste rit ooit?
Ik ben niet zo vaak lang en/of ver weggeweest. Ik ga elk jaar naar de GP van Spa op de motor. Meestal rij ik met m’n buurman. Maar in 2016 moest ik er alleen heenrijden en zou ik hem daar ontmoeten. Ik ben toen op m’n gemak binnendoor naar Maastricht gereden. Dat vond ik echt heerlijk. Af en toe pakte ik in Brabant een bospad en had geen idee waar ik uit zou komen. Heerlijk “just me and my bike” Verder vind ik de Ardennen en de Eifel erg mooi. 

Wat is je hoogst bereikte snelheid ooit?
Rond de 180 KM/u op de Kawa Z-1000. 

Wat was je engste moment op de motor?
Met een Honda XR500 heb ik op de A1 met 120KM/u een vastloper gehad. Aangezien ik vaak in het terrein reed en die bike heel goed kende wist ik de motor netjes aan de kant te zetten. 

Hoeveel kilometer rij je per jaar?
3000 a 4000 KM

Rijden of sleutelen?
Ik droom ook van sleutelen maar moet me beperken tot rijden. Als we ooit een huis zouden hebben met een garage dan ga ik zeker aan de slag met iets.

Droomrit?
Toer door Australie

Bij wie zou je wel eens achterop over het circuit willen rijden?
Michael Hailwood of Barry Sheene

Wat voor soort rijder ben je?
Heel relaxed. Ik hou van toeren geen Bullshit.

Wat betekent een bocht voor jou?
Ik ben nooit een echte bochten man geweest. Ik kijk wel altijd of er niet een leuk zandpad is waar ik in kan rijden. Zoals ik al schreef, ik reed overwegend op off the roadjes.

Welke bocht zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
Geen bocht, doe maar een zandstrand en een mooi pad door de jungle.

Je staat stil bij een verkeerslicht. Wat doe je bij groen?
Rustig optrekken, En vooral stoer kijken. Hahahaha. 
O ja, ik sta altijd vooraan bij het stoplicht. Lekker voorkruipen. 

Ooit gevallen of iets stoms gedaan dat anderen hebben gezien?
Ja, ben een keer met de HONDA XR500 van de crossbaan afgeschoten terwijl m’n beste gabber aan het kijken was. Was een beetje dom. Een soort slapstick moment.

Wat zou je heel graag nog willen doen met de TTC of TOCN?
Leuk trip naar bijvoorbeeld de Pyreneeën of Sierra Nevada. Ik denk dat dat nog wel gaat lukken. Het is een kwestie van (op tijd) organiseren.

Steve McQueen of “The Fonz”?
Steve, maar ik was al fan van hem nog voordat ik überhaupt wist dat hij met Triumph verbonden was. Daar kwam ik pas achter toen ik de geschiedenis van Triumph aan het uitpluizen was voor de TTC 

Als geld geen probleem was, welke motor zou je dan nog willen kopen?
Ik denk een NORTON Dominator. De klassieker en de nieuwe versie, allebei!