De Triumph Owners Club Nederland

Als doorgewinterde Triumph rijder komen de letters TOCN je ongetwijfeld bekend voor. Voor mij was dit de eerst ‘club’ waar ik als verse Triumph rijder online tegenaan liep. Een club met geschiedenis, een club die dit jaar (2017) zijn 40 jarige bestaan gaat vieren, een club voor enthousiaste rijders die niet bang zijn voor wat olie op de weg en vieze handen, een club die nog steeds een clubblad uitgeeft (de Tiger), een club waar je eigenlijk niet omheen kan. Net als die twee markante koppen die onlosmakelijk verbonden zijn met de TOCN; George Heres en Frank Pekaar.

“It was Frank”

Het was Frank die ons vanuit de TOCN benaderde. Hij wilde even praten….. En zo is het gekomen. Het was voor ons als Triumph Twin Community wel spannend, wat zouden die krasse knarren van ons willen? We doen uiteindelijk een beetje hetzelfde als de TOCN maar dan wat moderner’ en via de digitale  snelweg

Frank was echter net zo geïnteresseerd in de TTC als wij in de TOCN. We hadden een hele leuke meeting in Cafe de PUNT in Baambrugge.

Hij vroeg ons of we het leuk vonden om ons te profileren in het TOCN lijfblad de Tiger. Dat was bijna vanzelfsprekend en in Augustus 2015 publiceerde de Tiger ons verhaal. Vanaf de dag dat we Frank ontmoetten is er een leuke samenwerking ontstaan. Het voelt een beetje als vader zoon. Wij focussen meer op de Hinckley en de TOCN meer op de Meriden Triumphs (hierover straks meer). De TOCN doet het nog analoog ( met een mooi glossy blad ) en wij doen het digitaal met een online Blog, Facebook etc. We zien elkaar regelmatig op events en we maken plannen voor de toekomst. Ja, het is eigenlijk een hele mooie symbiose.

Natuurlijk werken er achter de schermen meer mensen aan de TOCN.

Maar Frank en George zijn de mannen die je regelmatig tegenkomt op de motorevenementen.

Waar de TOCN is zijn Frank en George. Tijd om deze mannen eens aan de tand te voelen. We spraken af op de onderdelenbeurs in Wormer.

Zoals ik al verwachtte zaten Frank en George gemoedelijk achter hun tafeltje. Ze verkochten T-shirts, stickers , emblemen, speldjes en er lagen een aantal oude issues van de Tiger, kortom alles om de TOCN te promoten.

“Wil je een bekertje cola Mike” riep George en het ijs was gebroken. Fijn, ik voel me altijd erg op m’n gemak tussen het oude motorvolk en dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat mijn vader ook zo’n motorrijdende bromsnor was.

Frank is de commerciële man zou je kunnen zeggen maar misschien komt dat omdat ik tot nu toe het meeste contact met hem heb. George leek voor mij wat moeilijker bereikbaar, maar nu blijkt dat hij het over het algemeen erg druk heeft met motor kletspraat. Hierdoor kom je als buitenstaander simpelweg wat lastiger in gesprek met hem.

We trokken ons gedrieën terug in de kantine om daar te praten over de TOCN en over George en Frank zelf.

Lees ook:

Over Frank Pekaar
Over George Heeres
TTC vragen aan Frank en George

De Triumph Owners Club Nederland

De TOCN werd in 1977 opgericht door Gerrit Hazen (voorzitter). Dit gebeurde in ’t Makerijtje te Zaandam. Het was een vriendenclubje uit de omgeving. Andere namen die genoemd worden zijn Ton Vogelzang (penningmeester / secretaris) en Dirk van Heemst (toercommisaris). Zo waren er nog een flink aantal andere mensen bij betrokken waarvan we de namen niet meer weten.

Frank is al lid sinds 1978 en George sinds 1993. De club is er voor alle Triumph rijders maar ademt wel “Meriden”. Op zo’n onderdelenbeurs zie je dat de TOCN zeer bekend is onder het sleutelvolk en eerlijk is eerlijk, sleutelen doe je bijna niet meer aan de Hinckley’s. Weinig reden voor een onderdelenbeurs dus.

De TOCN bestaat niet alleen in Nederland, het is een club die z’n tentakels wereldwijd heeft uitgespreid (onder andere in Nieuw Zeeland, Zweden, Denemarken, Duitsland en Noorwegen). Er is zelfs een “Hinckley Triumph Owners Club” in England.  Collega Ron van de TTC is daar inmiddels ook lid van.

Leden van de TOCN krijgen elke 2 maanden de Tiger, het clubblad. Met techniek, tips, reisverslagen, treffen informatie, advertenties en allerlei andere artikelen.

In het winterseizoen worden sleutelcursussen en onderdelenbeurzen geregeld. In het rijseizoen zijn er toerritten, circuitrijden, treffens en het jaarlijkse grote clubweekend, het "Trumpet Treffen". Bij deze evenementen zijn alle typen Triumphs, zowel oud als nieuw van harte welkom.

Al vanaf de jaren 60 worden Triumphs ook wel Trumpets genoemd. Dit heeft verder niks te maken met de vorm van een uitlaat of iets dergelijks. Het is voortgekomen uit een soort slang en vandaar dat het Trumpet Treffen nog steeds zo genoemd wordt.

En dan de Tiger, ik hoop echt dat het blad blijft bestaan want persoonlijk vind ik het altijd weer ontzettend leuk als ie op de deurmat valt. (Alleen hiervoor zou je als Triumph liefhebber lid moeten worden van de TOCN). Maar het is lastig, vertelt Frank. Het kost enorm veel tijd en ook de nodige moeite om het blad telkens weer te vullen met mooie verhalen. Hij heeft er wel wat grijze haren aan overgehouden.

Zo nu en dan schrijven wij als TTC voor de Tiger maar mocht je zelf een leuk verhaal hebben schroom niet en zoek contact met Frank (of de TOCN / TTC).

De website van de TOCN is altijd up to date, vooral de agenda is de moeite waard als je op zoek bent naar wat leuke motorevenementen. Op de homepagina vind je de nieuwste nieuwtjes op gebied van Triumph.

Op dit moment is de TOCN bezig met het moderniseren van het logo en misschien kunnen we in de toekomst een update van de website verwachten. Alhoewel het soms wel iets te veel tijd vergt doen Frank en George het nog met veel plezier.

Kijk op hun website en meld je aan zou ik zeggen!