01

Cosmic Nozems Motorshow

Blik op het zuiden, zon in het gezicht en haren in de wind.

Ron Betist  |  24 augustus 2016

Op 12 en 13 augustus stond het Belgische stadje Zwevegem in het teken van de “Cosmic Nozems Motorshow”. 

Op 12 en 13 augustus stond het Belgische stadje Zwevegem in het teken van de “Cosmic Nozems Motorshow”.

In een wat slaperig stadje vrijwel onder de rook van Lille is een oude fabriek omgetoverd tot een bijzondere evenementenlocatie. Tussen de oude machines en generatoren <1> werden gedurende twee dagen prachtige creaties op twee wielen uit diverse landen gepresenteerd. Een mooiere setting is nauwelijks denkbaar.

Voor een klein groepje Triumph Twin Community leden en vrienden een mooi moment gezamenlijk de rit van een kleine zeshonderd kilometer te ondernemen.

Reeds vroeg op de zaterdagochtend verzamelden vijf man zich in Amsterdam en werd de zesde man opgepikt bij een tankstation aan de A2.  Strak in het gelid werd de rit gemaakt naar België met regelmatige stops <2> met benzine als brandstof voor de motoren en een goede espresso voor de mannen.

Blik op het zuiden, zon in het gezicht en haren in de wind was het genieten van het mooie weer en het sonore gebrom van de Triumphs (en een vintage Yamaha XS 650…)<3>.

Het festival werd gelardeerd door optredens van wat vage rockbands die al vanaf vroeg in de ochtend vol vuur hun luide tonen en lyrics uitstortten over het pittoreske Zwevegem. <4>

Het was een genoegen de prachtige motoren die tentoongesteld waren van dichtbij te mogen bekijken. Veel van het werk was al eens via de diverse blogs online te zien, maar hoe scherp digitaal ook kan zijn er is geen aanblik zo mooi als “the real thing”.<5><6><7>

Na een paar uurtjes kwijlen en chillen <8> de helmen op voor een ritje in de mooie omgeving. Het plan was via een toeristische route binnendoor weer richting Nederland te rijden. Prachtig plan en we waren goed op weg. In het hete centrum van Lille lekker even op terrasje <9>. Helaas vond de Yamaha het klort daarop wel mooi geweest.

Een storing in het elektrische circuit dwarsboomde onze plannen. De berijder Wessel Zwart is fijnmechanicus van beroep. Met dat prachtige ambacht als achtergrond had hij zich goed voorbereid en uit zijn loeizware rugzak vol gereedschap kwam het meest exotische materiaal tevoorschijn. <10>

De oorzaak leek snel gevonden maar voor de zekerheid toch maar even een lokale dealer opgezocht. Daar bleek men ook tegen sluitingstijd op zaterdag nog zeer behulpzaam en was de heldere constatering “vous avez un gros problème” (volgens mij de standaard opening van elke Franse mecanicien...). <11>Na wat overleg besloten toch de rit terug te wagen. Samen uit is samen thuis. Daarbij maakt wat je rijdt natuurlijk niets uit.

Dat bleek een juiste beslissing. Zonder verdere problemen liet de Yamaha zich aantrappen en bleef lopen tot in Amsterdam. <12>

Met brede gebaren zwaaiend en een reuze glimlach op het gelaat dunde de groep zich langzaam uit.

Het was een mooie dag met leuke gasten onder elkaar

 1. Mooie creaties tussen industrieel erfgoed
 2. Koek en zopie
 3. Old skool. Aantrappen dus!
 4. Haren in de wind, volume op “11”
 5. Street Twin by Motokouture
 6. Stevig onder handen genomen!
 7. Aparte kont
 8. “Gewoon” heel vet!
 9. Mooi plein, mooie motoren
 10. Ongelofelijk wat er in zo’n rugzak kan
 11. “gros problème”
 12. “être poursuivie” (wordt vervolgd)